Pages

Monday, March 19, 2012

jom jual kuih!

hi all!

this entry has nothing related to the title ok?
no no i'm not going to start any business selling pastries or anything.
if you have been following my blog, this is not the first time aina and I bake cream puffs.
aku rasa 4-5 kali kot buat ni.

tapi kali ni ada dua matlamat yang nak dicapai :
1. Nak try resepi cream puff dari JoyofBaking.
2. Sebab ada request dari kawan aina.

3 hari 3 malam buat ni tau.eceh.tapi ini serious.

Matlamat pertama :
Cuba resepi dari JoyofBaking.
tak susah tapi resepi dia agak pelik dari kebiasaan yang ktorg guna.
ingredients yang diberi agak tak sesuai sebab butter dia terlalu banyak for a small portion.
haritu aku kena buat dough pastry sampai dua kali nak bagi seimbang antara dough dengan butter.

tadaa.the above is the result for choux pastry from JoyofBaking.
its fluffy, the dough is soft, but not that creamy and sweet sebab dia guna plain water.
rasa dia plain saje.selalu cream puff memang macam tu.
plain choux pastry, but yummy fillings.

tapi aina tak suka choux pastry yang atas ni.dia kate tak sedap.

Matlamat kedua :
Menyiapkan request dari kawan.
ktorg lagi suka guna resepi dari Keikos.
choux pastry dia sedap, lembut, walaupun tak berapa nak hollow.
selalunya cream puff akan ada hollow kat bahagian dalam.

tada~ masa ni custard cream tengah cair lagi baru lepas masak.
bila isi dalam pastry macam terkeluar2 la.ape2 pun.memang sedap!

*tak digalakkan untuk org diabetes.atau tengah diet gila2.

nak buat request kawan pun dah penat gila.
dalam mimpi je la nak jual kuih! haha.mungkin sebab tak biasa lagi kot.
kalo jual pun ade ke yang nak beli.hahaha~ =P

ok!
for those yang baru nak cuba.selamat mencuba!
first2 memang rumit sikit nak buat cream puff.
bila dah 2-3 kali buat dah terbiasa~ good luck!

byeeeee~

3 comments:

May Maisarah said...

Ahhhh that was awesome! memang terbaek ar korang berjaya buat nih. may kalo bab2 kuih2 ni memang failed. tp kalo buat puding oreo kite terer. hikhik.


ehem2, ade lg ayat yg berdiet tuh. huwaaaa. T__T
ok tetibe nak emo kat sini pulak. hikhik.

popoko said...

huyo~~it looks so delicious~ cant wait to taste ur cream puff~ if you sell it i want to be the first costumer~ =p

aLia-nL said...

mamay ; hahaha.alia suka trial and error.saje je nak try resepi tengok mcm best je kan.ehehe.

popoko ; no no no~ i wont sell it to you~ i'll bake for you for free~~