Pages

Wednesday, June 23, 2010

masak2 : nasi goreng yg fail!

ahaaa....hi guys~ you see...i'm planning to go on diet?
but the temptation to go and cook in the kitchen is simply irresistable..
oh how i love to experiment the recipes! haha.
ok then...lets see...actually today i'm planning to cook nasi goreng pattaya..
which is one of my all-time favourites..yeah really...i can eat the same dish everyday..
ke sebab kat ukm semua makanan pun macam bosan..??
every restaurants i went...i will definitely ask for their nasi goreng pattaya..
(oh ye..amirali mmg sumpah tak sedap!)

okay2..nak masak nasi goreng mesti la kena masukkan cili mesin and bawang and all that kan?
the error i made is that...i put wayyyy too much chilli..byk mana? byk mcm nak masak sambal..so aina and me called our nasi goreng...nasi goreng sambal..haha.

see see see?? merah gila kan? agaknya korang pun tak sanggup nak makan.haha ;)
*makan ni gerenti sakit perut*
so taknak pedas sangat...letak la kicap..sos tiram semua..
ok..lepas goreng nasi...kena buat telur dadar utk balutkan nasi tu..
ni first attempt by aina..for a start..ktorg guna 2 biji telur..nipis aite?
sbb tu la terkoyak =P lagipun baru belajar nk buat.

hehehehe..this smiley pattaya is mine~
kali ni ktorg guna 3 biji telur..supaya boleh buat telur dadar yg lagi besar..
and boleh la letak lagi byk nasi. (there goes my diet)

hee..adoi..sampai sekarang aku still tak tahu macam mana nk masak nasi goreng yg sedap..
selalu tanya auntie2...diorg just kata..' masak je la...letak cili sume'
huhu...please share with me if you have any really good recipes for fried rice.. =)
c'est tout!
DEMAM WIND ORCHESTRA!
FESTIVAL WIND ORCHESTRA SBP DAN KLUSTER 2010 STARTS TOMORROW~
good luck to rhapsodians~
hope Noah's Ark and Getaran Jiwa will bring some luck this year! =)
p/s : i'm counting the days for ur return *yippee yippee*

oh.aku rasa mcm nak beli topi chef tu la..baru la semangat sikit nak masak.haha! :D

4 comments:

wafa said...

potg bwg,tumis..ltk perencah,daging,pastu sayur..hehehe..taruk nasi,masuk telur.. jadi~~ =)

yanalililala said...

hehe. alia! kte slalu msk nasi goreng. kdg2 sdp kdg x sdp. pelik tol cmne nk bg sdp slalu. =P

Ijat said...

masak2~ bagus2~
eksperimen sampai berjaya ye cyg~XD

[aLia-nL] said...

hehe.tu la..ikut bahan2 jugak kan =P tapi kite masak tak penah nak sedap laa yana~~ ekekeke..